Trgovina za grijanje i vodovod – Braće Radić 12a, 42205 Gojanec

2007. godine Europska Unija dogovorila je paket mjera o zaštiti okoliša i potrošnji energije koje se odnose na propise o energetski srodnim proizvodima (ErP) koji propisuju minimalne uvjete energetske učinkovitosti i prag emisija ugljičnog dioksida.

Od rujna 2015. godine stupila je na snagu regulativa koja se odnosi na uređaje za grijanje i pripremu sanitarne vode i koja obvezuje ovlaštene instalatere izraditi energetsku oznaku učinkovitosti cjelokupnog sustava za grijanje i pripremu sanitarne vode. Sukladno tim normama, potrošačima se danas nude tzv. kondenzacijski, energetski visokoučinkoviti uređaji koji su zamijenili klasične tzv. turbo ili fasadne bojlere kojih više i nema na tržištu. Novi uređaji imaju cca 15% manju potrošnju energije (plina i električne energije) u odnosu na klasične turbo-fasadne bojlere.

Samoregulirajuće pumpe reguliraju snagu rada uređaja povećavajući ili smanjujući broj okretaja sukladno stvarnim potrebama sustava za grijanje (ovisno o tome da li su otvorena 2 ili svi radijatori u sustavu). Inače, klasični fasadni atmosferski uređaji za spoj na klasičan dimnjak troše za gorenje zrak iz prostorije u kojoj su instalirani dok suvremeni kondenzacijski bojleri imaju zatvorenu komoru za izgaranje te sustav sa dvostrukim cijevima pri čemu jedna cijev služi za usisavanje svježeg zraka iz okoline koji je potreban za gorenje, dok kroz drugu cijev uređaj ispuhuje štetne dimne plinove u atmosferu.

Iako su suvremeni kondenzacijski uređaji već duže vrijeme u ponudi, njihova cijena je sve do nedavno bila znatno viša od klasičnih. Sada je ulaganje u nove uređaje u odnosu na klasične investicija isplativa nakon 2 godine. Na tržištu još uvijek postoje jedan do dva klasična modela bojlera odnosno atmosferskih uređaja za grijanje i pripremu tople vode sa ERP normom za spajanje na dimnjak. Ovi uređaji namijenjeni su kupcima koji nemaju tehničke mogućnosti ugradnje suvremenih kondenzacijskih uređaja.

Ponudu bojlera možete pogledati OVDJE.