Trgovina za grijanje i vodovod – Braće Radić 12a, 42205 Gojanec

Sa dolaskom nižih temperatura počinje sezona grijanja. Donosimo Vam preporuke za pravilan rad sustava za grijanje i savjete za uštede.

DIO I. PRAVILAN RAD SUSTAVA ZA GRIJANJE

ZA PRAVILAN RAD SUSTAVA potrebno je obratiti pažnju na slijedeće:

  • TLAK u hladnom sustavu grijanja mora biti između 1.2 i 1.5 bara. Prema potrebi dopunite sustav do tih vrijednosti. Kada se sustav zagrije normalno je da će tlak porasti do 2 bara.
  • ODZRAČIVANJE grijaćih tijela (radijatora) vrlo je bitno da bi se dobila maksimalna učinkovitost grijanja i izbjegli neugodni šumovi i žuborenje u radijatorima. Radijatore ćete odzračiti na odzračnom ventilu koji se nalazi na gornjoj lijevoj ili desnoj strani radijatora. Odvrnite ventil tako dugo dok iz njega izlazi zrak.

 

  • Nakon što ste odzračili sve radijatore opet nadopunite sustav do 1.5 bara.
  • Kako biste UŠTEDJELI na potrošnji preporuka je da razlika između noćne i dnevne temperature prostora ne bude veća od 5°C kako noću ne bi došlo do prevelikog rashlađivanja zidova i podova.
  • Radijatorski ventil u prostoriji gdje se nalazi CENTRALNI TERMOSTAT neka bude otvoren do kraja. Termostat podesite na željenu temperaturu prostora te provjeravajte brzinu zagrijavanja svih prostorija. Da biste BALANSIRALI SUSTAVGRIJANJA prigušujte ventile toplijih prostorija kako bi se uspjele zagrijati one hladnije.

    Tlak u sustavu obavezno provjeravajte barem jednom tjedno i nadopunjujte prema potrebi.

DIO II. TERMOSTATSKI VENTILI

Kod svih grijanja na plinske uređaje preporučamo ugradnju TERMOSTATSKIH VENTILA na radijatore, kojima se POSTIŽU UŠTEDE i do 15%.

Za UŠTEDU potrošnje također je bitno da radijatori ne budu prekriveni zavjesama i velikim komadima namještaja.

DIO III. SERVIS UREĐAJA ZA GRIJANJE

Uređaje za grijanje potrebno je barem jednom godišnje pregledati i očistiti od strane OVLAŠTENOG SERVISERA za tu marku uređaja.

Na to ne gledajte kao na trošak već kao ulaganje U VAŠU SIGURNOST i uštedu na potrošnji, a time se produžuje i životni vijek samog uređaja.

Kod atmosferskih uređaja i kotlova na kruta goriva obavezno prije početka grijanja dimnjačar neka očisti i pregleda DIMNJAK, a na vaš zahtjev temeljito će očistiti i kotao ili štednjak na kruta goriva. Tek tada će vaš kotao imati punu iskoristivost i snagu.

Za savjet ili preporuku ne ustručavajte nam se javiti na naš email info@mikicdoo.hr ili telefonom na 042 300 288.